Savjeti za klađenje u boksu

Ivona Kovačić

Ivona Kovačić

Klađenje na boks oduvijek je bilo iznimno popularno, posebice nakon pojave takozvanih „pay-per-view“ evenata, odnosno „plaćanja po pregledu“, budući da gledatelji često žele dodati malo dodatnog uzbuđenja, te po mogućnosti vratiti novac koji su platili za gledanje borbe.

Ipak, uz ogroman broj ljubitelja ovog sporta dolazi i ogroman broj onih koji ulažu novac na boksačke mečeve. Boks slovi za plemenit sport, a shodno tome je velik broj oklada koje možete odigrati.

Kako bi povećali svoje šanse za dobitak, osim dobrog poznavanja samih boksača te pravila boksa, nije loše naučiti kako se sve možete kladiti na ovaj sport, stoga poslušajte sljedeće savjete za klađenje u boksu.

Vrsta boksačkih mečeva

Boksačke mečeve dijelimo na amaterske i profesionalne, a razlikuju se prvenstveno po svom trajanju, ali i po zaštitnoj opremi boksača.

Amaterski boks se sastoji od turnira u kojima se mečevi mečevi sastoje od tri runde po tri minute. Kao najvažnije natjecanje i kruna karijere svih boksača u amaterskom boksu ističu se Olimpijske igre.

U profesionalnom boksu mečevi traju do maksimalnih 12 rundi, a postoji čak 19 različitih kategorija. Naravno, teška kategorija, poznata još i kao „kraljevska kategorija“, se smatra najatraktivnijom. Moguće je osvojiti čak četiri različite svjetske titule, po WBA, WBO, WBC i IBF verziji, a upravo zbog tih titula gotovo svakog vikenda imamo priliku pratiti atraktivne mečeve.

Borbe u amaterskim mečevima su mnogo izjednačenije, a moramo priznati da su i sudački kriteriji nerijetko neshvatljivi, pa je oklada na takve mečeve teža za pogoditi. S druge strane, borbe profesionalaca su ipak one koje prati većina publike, te se naravno na te mečeve kladi puno veći broj igrača, a proporcionalno tome možete saznati mnogo više savjeta za klađenje u boksu.

Vrste oklada na boksački meč

Oklada na pobjednika

Ovo je najjednostavnija vrsta oklade na boksačke mečeve koja uključuje odabir pobjednika borbe. Iako najjednostavnija, ovakav oblik oklade nije uvijek najpopularniji budući da često na pobjedu favorita dobijete vrlo mali koeficijent. Ipak, prednost ovakvog tipa klađenja je ta što vam je potrebna samo pobjeda boksača na kojeg ste se kladili, neovisno o načinu pobjede i runde u kojoj se pobjeda dogodila.

Klađenje na rundu

Klađenje na rundu je vrsta oklade koja zahtijeva od igrača da odabere rundu u kojoj će borba biti završena. Ovo može biti veoma teška oklada za pogoditi jer vam šanse za pogodak nisu prevelike, ali ste zbog toga nagrađeni prilično velikim koeficijentom. Obično, što je borba konkurentnija, to će biti veći koeficijent ranijih rundi, dok u borbama gdje se očekuje lagana pobjeda jednog od boraca, koeficijenti ranijih rundi će biti dosta niži.

Grupno klađenje na rundu

Grupno klađenje na rundu je vrlo slično klađenju na runde, osim što je ovo malo lakša vrsta oklade jer su runde grupirane zajedno. Veličine grupa se mogu razlikovati od kladionice do kladionice, pa ćete se tako susresti sa slučajem gdje su prve tri runde grupirane u prvu grupu, dok se kod druge kladioničarske kuće prva grupa može sastojati od čak šest rundi.

Ova oklada je poželjnija od klađenja na točnu rundu, posebice ako imate jak osjećaj da će borba završiti u određenom trenutku, ali niste baš sigurni u kojoj rundi. Naravno, koeficijenti su manji nego kod klađenja na runde, stoga se više isplati kladiti u kladionici koja nudi manje grupe, budući da će koeficijent biti veći.

box

Više/manje broj rundi

Ovaj tip oklade je sličan grupnom klađenju na runde, osim što se kladite hoće li borba završiti prije (manje) ili nakon (više) određene runde. Naime, biti će vam ponuđene određene runde koje koristite kao marginu prema kojoj se kladite na manji, odnosno viši broj rundi od te ponuđene margine.

Naravno, o izabranoj margini ovise koeficijenti. Ukoliko se kladite na marginu koja s jedne strane nudi mnogo rundi, a s druge tek preostalih nekoliko, tada će ponuđeni koeficijenti imati veću razliku. Ipak, ako odaberete rundu bliže sredini borbe tada će koeficijenti na obje strane oklade biti skoro pa izjednačeni. Koeficijenti kod ovakvih oklada ovise i o stilu boraca.

Ukoliko uzmemo za primjer da se u boksačkom meču susreću boksači koji su poznati kao jaki nokauteri, tada će koeficijent na okladu manjeg broja rundi biti nizak, dok će oklada na viši broj rundi nuditi sve veći koeficijent, budući da se predviđa kako će borba trajati relativno kratko.

Način pobjede

Jedna od najpopularnijih i često najvrijednijih vrsta oklade na boksački meč. Način pobjede zahtijeva od igrača da predvidi kako će pobjednik borbe pobijediti, bilo da se radi o nokautu, tehničkom nokautu ili hoće li boksač doći do pobjede odlukom sudaca.

Ova oklada je popularna i česta tema savjeta za klađenje u boksu jer koeficijent može biti mnogo povoljniji od običnog klađenja na pobjednika, pogotovo jer su neki boksači poznati po nokautiranju svojih protivnika, dok je kod drugih vjerojatnije da će pobijediti na bodove.

Prognoziranje prvaka

Boks je često rat od 12 rundi, ali ponekad se pretvori u bitku koja traje određeno razdoblje, sa samo jednim mogućim pobjednikom. Iako su turniri i prognoziranje prvaka karakteristični za amaterski boks, a ne toliko za profesionalni, to ne znači da ovakva vrsta oklade nije popularna.

Kladeći se na ovu okladu, vi prognozirate budućeg prvaka turnira, čak i ako ga čeka još mnogo mečeva na putu do finala. Ovaj tip oklade u pravilu prate veliki koeficijenti, no treba uzeti u obzir mnogo faktora poput forme boksača i njegovih potencijalnih protivnika na putu prema tituli.

Oklada na specifične događaje

Boks je sport koji se sastoji i proučava kroz mnogo različitih dimenzija, a svaka od njih može biti zasebna oklada. To će posebno doći do izražaja u velikim profesionalnim mečevima za svjetsku titulu gdje će vam broj mogućih vrsta oklada biti mnogo veći nego kod regularnih borbi.

Tako se možete kladiti hoće li neki borac tijekom dvoboja završiti na tlu, koji će borac uputiti više preciznih udaraca od ponuđene margine, pa sve do oklade u kojoj će fazi borbe određeni borac dominirati, a u kojoj biti inferioran.

Važna razmatranja za klađenje na boks

Težinske kategorije

Boksači skidaju i podižu kilažu, odnosno odlaze u drugu težinsku kategoriju iz mnogo različitih razloga. Ako boksač podiže kilažu pred određenu borbu, možda neće imati snagu koja je potrebna za tu težinsku kategoriju. Ukoliko je takav borac favorit za narednu borbu često možemo pronaći dobar koeficijent za njegovu pobjedu na bodove, budući da vjerovatno neće imati moć nokautirati protivnika u toj težinskoj kategoriji.

S druge strane, boksači koji se spuste iz svoje prirodne težinske kategorije su često dobar odabir protiv koga bi se trebali kladiti. Gubitak određene kilaže kako bi se mogli spustiti u nižu težinsku kategoriju zahtijeva potpuno drugačiji raspored treninga i može ostaviti boksača slabijim nego inače.

Borba stilova

Svaki boksač protiv boksača određenih stilova pruža bolju borbu, dok protiv drugačijih stilova lošiju. Samo zato što je boksač izgledao impresivno u posljednjih nekoliko borbi ne znači da će se ta forma prenijeti u njegovu sljedeću borbu ukoliko protivnika krasi drugačiji stil boksanja.

Kada analizirate borbu, pogledajte kako su oba boksača odradila prošle borbe protiv drugih boksača sličnih stilova njihovom budućem protivniku. To je jedan od najboljih savjeta za klađenje u boksu, te odličan pokazatelj što možete očekivati u njihovoj sljedećoj borbi.

Pad forme

Svi boksači tokom vremena opadaju, neki dok su još sasvim mladi, a neki kada ih stignu godine. Pratiti boksače koji su u padu može biti prilično isplativo, pogotovo kada se iz loše izvedbe vrate pobjedom. To ne mora nužno biti dobra pobjeda, već samo pobjeda koja je bila potrebna radi podizanja samopouzdanja.

Uobičajena percepcija će biti da je poraz bio samo iznimka, ali moramo uzeti u obzir da su se možda borili protiv protivnika koji im stilski idealno odgovara kako bi se vratili na pobjedničke staze, budući da ni jedan pristojan boksač ne želi izgubiti dvije borbe zaredom. Nakon povratne pobjede morat će ponovno postaviti svoju ljestvicu visoko, a to vrlo lako može otkriti boksača koji je u padu.

Reputacija boksača

Tijekom godina mnogi su boksači bili pretjerano uzdizani i to može odigrati veliku ulogu u koeficijentima koje postavljaju kladionice. Neporažene borce se mora poštovati, ali ni oni ne moraju nužno pobijediti sve vrhunske boksače. Savjet je da se kladite na boksače koji su u formi i pobijedili su bolje protivnike od svog nadolazećeg protivnika. Izbjegavajte velika imena koja su pobjeđivala mečeve pomoću sumnjivih odluka sudaca, te one boksače koji koriste jezik radi stjecanja popularnosti, ali to često ne potkrjepljuju u borbi.